ZAPARZAJowe opowieści


Zaczął się wrzesień, koniec lata, dzieci idą do szkoły a ja czekałam z niecierpliwością na ten weekend: 9-10 września. Jest we mnie też trochę z dziecka, które nie chce do szkoły... Już po raz trzeci odbył się w Poznaniu festiwal Zaparzaj. Byliśmy z Adamem w poznańskim ogrodzie botanicznym pierwszy raz.

Pogoda nie była zbyt łaskawa, ale my się nie nudziliśmy ani przez moment. Były wykłady, warsztaty, spotkania i sporo herbaty do wypicia. :-)


Jeden z prelegentów NAPRAWDĘ zadziwił mnie ogromem wiedzy o podróżach Jezuitów do Azji, związkach chrześcijaństwa z kulturą herbacianą i pierwszych publikacjach o herbacie w Europie. Znacie np. taki przepis na herbatę z XVII wieku!?



Udało nam się „dopchać” na ceremonię parzenia ciemnych herbat dojrzewających - liczba miejsc była ograniczona a chętnych wielu. Spróbowaliśmy odnaleźć ciszę i spokój kontemplując 5 zmysłami aromatyczny, głęboki napar przygotowany z ogromną dbałością o szczegóły przez Jolę z Herbacianego Notesu.

Jako początkujący ale rozentuzjazmowani herbaciani podróżnicy dołączyliśmy oczywiście do parzenia na trawie. Serwowaliśmy świeżą czarną herbatę BOP zbieraną w marcu na Sri Lance. Staraliśmy się zaskoczyć typowo lankijskim przepisem na tzw Spice Tea – herbatę z przyprawami.


Zrobiliśmy też zakupy... 


Długo nie zapomnę niezwykłych spotkań przy herbacie z najznakomitszymi znawcami kultury herbacianej Japonii i Chin jak Robert Tomczyk czy Anna Włodarczyk. Znowu zachwycaliśmy się ceramiką Andrzeja Bero, z którym nasze ścieżki już się przecięły 15 lat temu.


Dla fanów herbaty były to iście świąteczne i radosne dni. Czuliśmy się tam w Poznaniu bardzo swojsko - jakbyśmy się znali wszyscy od wielu lat - a dla nas to dopiero odkrywanie naszej drogi herbaty. 

Gosia

PS Dla tych co wytrwali do końca BONUS - przepis na Sri Lanka Spice Tea:

Składniki
litr wody
1 czubata łyżeczka herbaciana całych goździków
1 pałka cynamonu
15 gr czarnej drobnej herbaty (lub w torebkach)
4 łyżki stołowe cukru
szklanka świeżego soku z pomarańczy
pół szklanki świeżego soku z cytryny

Przygotowanie
dodać przyprawy do wody i wodę zagotować
zdjąć wodę z ognia, natychmiast wsypać herbatę zamieszać i parzyć 4 min
odcedzić
dodać cukier i poczekać aż się rozpuści
dodać soki owocowe
można przygrzać na niewielkim płomieniu przed podaniem



Udostępnij:

4 komentarzy

  1. Ooo, dzisiaj muszę wypróbować ten przepis na Spice Tea! Nawet przyprawy mam prosto ze Sri Lanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najwierniejszych czytelników zapraszam do mnie na spice tea :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o! Małgosiu, dziękuję za miłe słowa :) Bardzo się cieszę, że podobały się Wam wykłady Antona Triscorni - to jest herbaciarz z naprawdę dużą i ciekawą wiedzą o herbacie :) A kyusu też kupiliście na Zaparzaj!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Jolu! Autor Andrzej B :-) To my dziękujemy, super festiwal!

      Usuń